Jeśli czujecie, że chęć na słodkie wymyka się spod Waszej kontroli polecam artykuł dietetyk Patrycji Michałowskiej o tym Jak zmniejszyć łaknienie na słodycze.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie obierz jabłka, po czym 1,5 jabłka zetrzyj na tarce, a 1,5 pokrój w kostkę. W drugie misce wymieszaj: jaja, olej, jogurt i mleko. Dodaj suche składniki oraz jabłka. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja najczęściej używam okrągłej formy o średnicy Ciasto piecz w 180ºC przez około 50-55 minut. Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik lubi przypiekać potrawy, skróćcie czas i sprawdźcie wykałaczką, czy ciasto jest już suche po około 45 min.
Ja uwielbiam Fit jogurtowca bez żadnych dodatków, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. Jednak dla smakoszy czekolady, możecie przygotować polewę i oblać nią wystudzone już ciasto. Wystarczy Ci 1/2 tabliczki gorzkiej/ deserowej/ mlecznej czekolady, 3/4 łyżki mleka / mleka kokosowego, mała miseczka i patelnia z wodą. Do miseczki dodaj pokruszoną czekoladę i mleko, następnie umieść ją w kąpieli wodnej na patelni (może być mały garnek), mieszaj, aż masa będzie jednolita. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Gotową polewą polej ciasto. Nie zostało Ci już nic innego jak zjeść zasłużony kawałek pysznego Fit jogurtowca z jabłkami. Smacznego!
Jeśli ciasto Wam zasmakuje, zachęcam do przetestowania moich innych przepisów na zdrowe desery, które możesz naleźć TUTAJ
1 porcja / 8 porcji
233 kcal / 1860 kcal
8 g / 65,5 g białka
8 g / 65,5 g tłuszczu
38 g / 302 g węglowodanów
1 porcja / 8 porcji
270,5 kcal / 2158 kcal
8,5 g / 70 g białka
10 g / 83 g tłuszczu
42 g / 332 g węglowodanów
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Polecam! Zrobiłem w niedzielę do kawki i było pychaaaaa! 😀