Zdrowa tarta a’la snikers

Zdrowa tarta a’la snikers

Hej 🙂 Cieszę się, że lubicie ZDROWE SŁODKOŚCI 🙂 Produkty na których bazie przygotowujecie swoje dania są niezmiernie ważne. Świadomy wybór produktów, planowanie posiłków to podstawa zdrowego stylu życia, dzięki czemu będziecie cieszyć się zdrowiem przez długie lata!

Dlaczego warto zwracać uwagę na rodzaj i jakość produktów spożywczych ? Czy nie chcecie dostarczyć sobie i Waszym najbliższym witamin i składników odżywczych aby zachować zdrowie? No właśnie 🙂 Też tak myślę! Dlatego dziś mam dla Was przepis na TARTE SNIKERS ♥

Kasza jaglana → lekkostrawna, bez glutenu, cenna w witaminy z grupy B, żelazo i miedź.

Płatki owsiane → bogate w błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny w wodzie, witaminę E, wit. z grupy B, selen czy też magnez. Regularne spożywanie płatków owsianych m.in. wspomoże perystaltykę przewodu pokarmowego.

Masło orzechowe → polecam przygotować je samodzielnie z takich orzechów jakie posiadacie 🙂 Jeśli jednak kupujecie zwróćcie uwagę aby nie zawierało dodatku cukru i oleju palmowego!

Gorzka czekolada → ta mocno gorzka cenna jest w przeciwutleniacze oraz magnez. Niestety wartość energetyczna nie jest dużo niższa niż popularniejszej siostry mlecznej czekolady.

Daktyle → polecam je jako super sposób na słodzenie zdrowych deserów. Są świetnym źródłem energii dla sportowców! Mimo dużej zawartości cukrów prostych wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Zawierają antyoksydanty chroniące przed stanem zapalnym i stresem.

Jeśli zmagacie się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej we krwi, lepszym rozwiązaniem dla Was będzie Korzenny sernik dyniowy w wersji bez ciasteczkowego spodu.

Przygotowanie:

Daktyle namocz w gorącej wodzie i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź je/. W między czasie1/2 płatków owsianych upraż na suchej patelni, ostudź. W misce wymieszać wszystkie płatki owsiane. Płatki, odsączone daktyle oraz masło orzechowe, sól zblenduj dokładnie. Gotowym ciastem wyłóż formę z papierem do pieczenia o średnicy ok 18cm. schłodź ciasto w lodówce na czas przygotowania kremu.

Kaszę jaglaną przepłukuj wrzątkiem, następnie ugotuj na mleku migdałowym. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka i wpije mleko. Kaszę zblendować z dodatkiem ksylitolu oraz masła orzechowego i miód, zblendować dokładnie.

Gotową masę jaglaną wyłóż na spód owsiany. Wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.

OPCJONALNIE:

Polewa: czekoladę z mlekiem rozpuść z kąpieli wodnej, mieszając tylko w jedną stronę. W między czasie na suchej patelni upraż orzeszki ziemne i na koniec dodać sól, wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto i posyp orzeszkami.

SKŁADNIKI - ciasto

  • 1,5 szklaki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru i soli
  • 100g daktyli
  • łyżka miodu

SKŁADNIKI - krem

  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego

SKŁADNIKI - polewa

  • 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50ml mleka
  • garść orzeszków ziemnych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

2243 / 280 kcal

53,5 g /7 g białka

91 g / 11 g tłuszczu

318 g / 40 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Spodobał Ci się ten wpis? Udostępnij go znajomym

Udostępnij wpis na Facebooku Udostępnij wpis na Twitterze Udostępnij wpis na LinkedIn

Uwierz w siebie i zacznij działać!

Umów wizytę

Kontakt

Konsultacji udzielam zdalnie lub stacjonarnie

Wschowa - Osowa Sień 83

Wschowa

Osowa Sień 83

Pokaż na mapie Wschowa - Osowa Sień 83
Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Poznań

Czarneckiego 2, 61-536

Pokaż na mapie Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.