Z dyni na prawdę można przygotować wiele pysznych dań zarówno na słodko jak i wytrawnie 🙂 Dziś mam dla Was sernik z dyni. Warto włączyć ją do swojego menu. Dlaczego? Jest niskokaloryczna, 100g to tylko 26 kcal ! Jest bogata w beta-karoten, dzięki czemu ma właściwości przeciwutleniające. Polecana jest wśród osób chorujących na nadciśnienie, miażdżycę, choroby oczy oraz nowotwory. Świetnie sprawdza się w diecie osób na redukcji, dzięki dużej objętości i małej kaloryczności. Czekam na Wasze opinie na temat korzennego sernika z dynią 🙂
Spód ciasteczkowy: ciasteczka pokruszyć, czekoladę drobno posiekać, masło/ olej roztopić i ostudzić. Całość krótko zblendować. gotową masą wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić na około 30 minut do schłodzenia do lodówki.
Mus z dyni: dynię upiec w 180 C przez 30 minut. Następnie ostudzić. Obrać ze skórki i zblendować.
Masa serowa: twaróg zblendować z musem, ksylitolem, przyprawami i wanilią. Następnie dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku / żółtku. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód, piec w 160 C przez 1 godzinę i 45 minut. Dobrze wystudzić sernik, najlepiej odstawić go na kilka godzin po czym schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto posmarować masą serową i udekorować kawałkami świeżych fig.
W zależności od tego na co możecie sobie pozwolić proponuje wersję również bez ciasteczkowego spodu 🙂
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy oraz na terenie Poznania.
Dodaj komentarz