Jabłka — to niskokaloryczne owoce, zawierające błonnik, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego, chroniąc przed zaparciami, wspomagają obniżenie cholesterolu, a co za tym idzie walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego, tj. miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego. Jabłka zawierają flawonoidy, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym czy też hipotensyjnym (obniżają poziom ciśnienia tętniczego).
Cynamon — czy szarlotka i cynamon to duet idealny! To przyprawa o wielu właściwościach leczniczych doceniana od dawien dawna na całym świecie. Cynamon posiada właściwości antynowotworowe czy też przeciwzapalne. Substancje w nim zawarte mogą zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych oraz przyśpieszają przemianę materii. Cynamon znany jest również jako wspomagająca regulację poziomu glukozy we krwi.
Szarlotka jako deser w formie, jaką Wam dziś prezentuje, nie jest jednak wskazana dla osób z zaburzeniami gospodarni węglowodanowej, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów a co za tym idzie wysoki ładunek glikemiczny. Lepiej sprawdzi się wówczas SERNIK, na który przepis znajdziecie TUTAJ -> KORZENNY SERNIK DYNIOWY.
Piekarnik rozgrzej do 180 ºC.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, następnie duś podlewając wodą w razie potrzeby, aż jabłka zmiękną, w międzyczasie dodaj przyprawy i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, erytrytol i wymieszaj. Wbij jajko oraz dodaj zimne pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Pod koniec zagnieć ciasto rękoma. Oddziel z ciasta 1/3, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.
Blaszkę o średnicy ok 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyklej formę ciastem (spód i brzegi), nakłuj dobrze ciasto widelcem.
Podpiecz spód przed około 10/12 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku.
Na podpieczony spód wyłóż masę z jabłek i posyp / zetrzyj na tarce resztę ciasta- jako kruszonkę.
Owsianą szarlotkę włóż do pieca i piecz około 40/50 minut. Najlepiej ustawić czas na 40 minut i sprawdzić, czy jest już gotowa, czy potrzebuje jeszcze kilka minut.
Polecam podawać owsianą fit szarlotkę na ciepło z kulką lodów waniliowych!
1 Kawałek (1/8 blachy)
394 kcal
7 g białka
23,5 g tłuszczu
39 g węglowodanów
5 g błonnika
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz