Owsiana Fit Szarlotka

Owsiana Fit Szarlotka

Czy ktoś nie lubi szarlotki? Myślę, że takich osób będzie niewiele..

Poza walorami smakowymi szarlotka to również:

Jabłka — to niskokaloryczne owoce, zawierające błonnik, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego, chroniąc przed zaparciami, wspomagają obniżenie cholesterolu, a co za tym idzie walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego, tj. miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego. Jabłka zawierają flawonoidy, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym czy też hipotensyjnym (obniżają poziom ciśnienia tętniczego).

Cynamon — czy szarlotka i cynamon to duet idealny!  To przyprawa o wielu właściwościach leczniczych doceniana od dawien dawna na całym świecie. Cynamon posiada właściwości antynowotworowe czy też przeciwzapalne. Substancje w nim zawarte mogą zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych oraz przyśpieszają przemianę materii. Cynamon znany jest również jako wspomagająca regulację poziomu glukozy we krwi.

Szarlotka jako deser w formie, jaką Wam dziś prezentuje, nie jest jednak wskazana dla osób z zaburzeniami gospodarni węglowodanowej, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów a co za tym idzie wysoki ładunek glikemiczny. Lepiej sprawdzi się wówczas SERNIK, na który przepis znajdziecie TUTAJ -> KORZENNY SERNIK DYNIOWY.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzej do 180 ºC.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, następnie duś podlewając wodą w razie potrzeby, aż jabłka zmiękną, w międzyczasie dodaj przyprawy i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.

Do miski wsyp mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, erytrytol i wymieszaj. Wbij jajko oraz dodaj zimne pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Pod koniec zagnieć ciasto rękoma. Oddziel z ciasta 1/3, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.

Blaszkę o średnicy ok 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyklej formę ciastem (spód i brzegi), nakłuj dobrze ciasto widelcem.

Podpiecz spód przed około 10/12 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku.

Na podpieczony spód wyłóż masę z jabłek i posyp / zetrzyj na tarce resztę ciasta- jako kruszonkę.

Owsianą szarlotkę włóż do pieca i piecz około 40/50 minut. Najlepiej ustawić czas na 40 minut i sprawdzić, czy jest już gotowa, czy potrzebuje jeszcze kilka minut.

Polecam podawać owsianą fit szarlotkę na ciepło z kulką lodów waniliowych!

CIASTO

  • 2/3 Szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej/ orkiszowej
  • 1/3 płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g erytrytolu
  • 1 jajko
  • 200 g masła

JABŁKA

  • 1/ 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • łyżka soku z cytryny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 Kawałek (1/8 blachy)

394 kcal

7 g białka

23,5 g tłuszczu

39 g węglowodanów

5 g błonnika

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spodobał Ci się ten wpis? Udostępnij go znajomym

Udostępnij wpis na Facebooku Udostępnij wpis na Twitterze Udostępnij wpis na LinkedIn

Uwierz w siebie i zacznij działać!

Umów wizytę

Kontakt

Konsultacji udzielam zdalnie lub stacjonarnie

Wschowa - Osowa Sień 83

Wschowa

Osowa Sień 83

Pokaż na mapie Wschowa - Osowa Sień 83
Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Poznań

Czarneckiego 2, 61-536

Pokaż na mapie Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.