Przyznam się Wam, że bardzo lubię rafaello 🙂 To skłoniło mnie do przygotowania jego zdrowszej wersji na bazie kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym. Nie jest to niskokaloryczny deser jednak ma w sobie wiele dobrego. Kasza jaglana do cenne źródło m.in. żelaza, miedzi, witaminy B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) oraz B6 (pirydoksyny). Nie zawiera glutenu więc deser sprawdzi się również dla osób z celiakią bądź tych, które musiały gluten wykluczyć ze względów zdrowotnych. Migdały, które są sercem każdej kuleczki są świetnym źródłem witaminy E, tzw. „witaminy młodości”. Tak moi drodzy, chroni ona organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 – 20 minut. Odcedzić po czym obierać ze skórki.
Kaszę jaglaną przelać dokładnie kilka razy wrzącą woda. Przełożyć do garną, podlać wodą po czym dodać mleczko kokosowe oraz cukier waniliowy. Gotować przez około 20 minut, aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie mleczko. Początkowo gotować pod przykryciem, a pod koniec zdjąć pokrywkę i cały czas mieszając pilnować aby kasza nie przywarła. Następnie garnek zestawić z ognia i ostudzić kaszę.
1,5 szklanki wiórków kokosowych prażyć na suchej patelni dosłownie przez 1-2 minuty. Ostudzić i zmielić w młynku. Kaszę, wiórki kokosowe, miód, pastę migdałową zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać miód do smaku.
Z gotowej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej z nich umieścić po jednym migdale. Na końcu obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kuleczki warto schłodzić w lodówce, będą bardziej zwarte. GOTOWE 🙂
• 1/2 puszki mleczka kokosowego
• 100 g suchej kaszy jaglanej
• 2,5 szklanki wiórków kokosowych
• 2 łyżki miodu
• około 30 migdałów w całości
• 2 łyżki pasty migdałowej
• 1/2 cukru waniliowego
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz