Wysiłek fizyczny wpływa na wzrost , która obniża zdolności wchłaniania żelaza nawet do 6 godzin po wysiłku! Dla biegaczy, a szczególnie biegaczek, jest to niezmiernie ważna informacja, gdyż kobiety biegaczki są bardzo narażone na niedobory żelaza jak i obniżony poziom ferrytyny.
1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej roztop ciemną czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
2. W dużej misce wymieszaj pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane, siemię lniane, migdały oraz pokrojone suszone morele.
3. Do suchej mieszanki dodaj roztopioną czekoladę oraz syrop klonowy (lub miód). Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte czekoladą.
4. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć, aby masa była równomiernie rozłożona. Posyp szczyptą soli morskiej.
5. Wstaw foremkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stwardniała.
6. Po schłodzeniu pokrój na małe batoniki.
SMACZNEGO!
– 100 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 1/4 szklanki pestek słonecznika
– 1/2 szklanki suszonych moreli, drobno pokrojonych
– 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
– 1/4 szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– Szczypta soli morskiej
– Kalorie: ~200 kcal
– Białko: ~5 g
– Tłuszcze: ~13 g
– Tłuszcze nasycone: ~5 g
– Węglowodany: ~20 g
– Żelazo: ~3.5 mg (około 20% dziennego
zapotrzebowania dla kobiet)
– Wapń: ~40 mg
– Magnez: ~70 mg
– Potas: ~250 mg
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz