Jest wartościowym składnikiem dla kobiet w ciąży jak i osób borykających się z anemią. Burak jest źródłem kwasu foliowego jak i żelaza, które pozytywnie wpływając na proces tworzenia czerwonych krwinek. Burak wspomaga także poziom ciśnienia krwi dzięki zawartości potasu oraz magnezu. Poza tym znajduje się w nim wiele witamin tj. witamina A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor. Prawdziwy superfoods! Macie ochotę na brownie z jego udziałem?
Buraki pokrój w drobną kostkę, mąkę wymieszaj z kakao, sodą, cynamonem i szczypta soli. Do buraków dodaj 2/3 banana, masło orzechowe, miód i zblenduj dokładnie. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie. Gotową masę wyłóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posyp posiekaną gorzką czekoladą, dodać plastry banana i garść dowolnych owoców.
Gotowe ciasto włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piecz ok 45 min. Ciasto musi wystygnąć przed krojeniem.
Smacznego 😉
całości/ 1 porcji (1/6 całości):
1190 / 198 kcal
29 g /5 g białka
32 g / 5 g tłuszczu
207 g / 35 g węglowodanów
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy oraz na terenie Poznania.
Dodaj komentarz