Zastanawiałam się długo jaką słodkość mogę przygotować Tacie z okazji dnia ojca oraz mamie z okazji urodzin… I nie mogło być inaczej SERNIK Z TRUSKAWKAMI NA ZIMNO... niby banalne, lecz dlaczego nie stawiać na klasyczne połączenia oraz owoce sezonowe jeśli stanowi do smaczne, oraz zdrowe połączenie 🙂
TRUSKAWKI w 100 gramach to tylko 32 kcal, są dobrym źródłem witaminy C !
GALARETKA zawiera glicynę, aminokwas, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, regenerację organizmu oraz działanie przeciwzapalnie. Ponadto jest cennym źródłem dobre jakości białka. Galaretka dobrze wpływa na kości, chrząstki i stawy !


Przygotowanie:
- Ciasteczka pokrusz lub miksuj w malakserze/ termomixie na proszek. Dodaj rozpuszczone masło lub olej kokosowy do czasu aż powstanie kulka z ciasta.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep spód formy do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
- Skyr wystaw z lodówki, przełóż do miski i odstaw na ok. pół godziny, żeby uzyskał temperaturę pokojową. W międzyczasie obierz truskawki.
- Żelatynę rozpuść w zagotowanym mleku. Po rozpuszczeniu ostudź.
- Jogurt w misce zmiksuj z ksylitolem i sokiem z limonki. Dodaj mleko z żelatyną, ciągle miksując bądź mieszaj energicznie widelcem. Ubijaj kilkanaście sekund.
- Na tortownice z ciastem wylej masę jogurtową i wstaw do lodówki do stężenia. Po 10 minutach ułóż na serniku pokrojone truskawki.
- Rozpuść galaretkę malinową w wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Studź do czasu, aż zacznie się ścinać.
- Na zastygniętym serniku jogurtowym z owocami, wlej tężejącą galaretkę i znów wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- SMACZENGO!

Dodaj komentarz