Pełnoziarniste muffiny marchewkowe z orzechami

Pełnoziarniste muffiny marchewkowe z orzechami

Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis na zdrowy deser, przekąskę w pracy czy też  2 śniadanie do szkoły! Jeśli zależy Wam na mniejszej ilości kalorii, wystarczy, że ominiecie dodatek orzechów, bądź dodacie ich połowę, a kaloryczność zmniejszy się o 400 kcal dla całości i 25 kcal na 1 muffinie. 

Pozostawiając orzechy, deser ten będzie dobry nawet dla osób z problemami z glikemią, gdyż zawiera sporo zdrowych tłuszczy oraz błonnika, które to wpływają na obniżenie ogólnego ładunku glikemicznego posiłku, a co za tym idzie, powodują mniejszy wyrzut cukru/ glukozy we krwi i mniejszy wyrzut insuliny.

Przygotowanie (16 sztuk):

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny możesz lekko nasmarować masłem/ olejem i wysypać, np. otrębami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi itp.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski włóż jaja, cukier, erytrytol i wymieszaj rózgą bądź mikserem. Dodaj olej, mleko oraz masło orzechowe, ponownie wymieszaj/ zmiksuj.
  • Dodaj startą marchew i wymieszaj drewnianą/ gumową łyżką.
  • Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj posiekane orzechy (zachowując ok. 1/3 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Ciastem napełnić foremki do muffin, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudzić.

SKŁADNIKI MORKE

  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego bez cukru i soli
  • 3 średnie marchewki

SKŁADNIKI SUCHE

  • 1,5 szklanki (210 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanka (70 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego)
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 muffina / całość:

206,5 / 3300 kcal

5 / 78,5 g białka

12,5 / 198 g tłuszczu

19 /307 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Spodobał Ci się ten wpis? Udostępnij go znajomym

Udostępnij wpis na Facebooku Udostępnij wpis na Twitterze Udostępnij wpis na LinkedIn

Uwierz w siebie i zacznij działać!

Umów wizytę

Kontakt

Konsultacji udzielam zdalnie lub stacjonarnie

Wschowa - Osowa Sień 83

Wschowa

Osowa Sień 83

Pokaż na mapie Wschowa - Osowa Sień 83
Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Poznań

Czarneckiego 2, 61-536

Pokaż na mapie Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.