Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, w związku z czym mam dziś dla Was pomysł na lekki, słodki, owocowy deser ? Niby klasyczna galaretka z truskawkami, jednak w połączeniu z jogurtem (polecam skyr), w czasie gdy Waszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej staje się idealnym rozwiązaniem.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając co jakiś czas.
Banana pokroić na plasterki, dodać truskawki szklankę truskawek (resztę zostawić jako dodatek do galaretki), jogurt naturalny, miód i sok z cytryny. Całość dokładnie zblendować. Gdy galaretka będzie już zimna dodać kawałki truskawek, wymieszać. Przelać ją do dwóch szklanek, następnie schłodzić ją w lodówce. Gdy galaretka zastygnie wylać na wierzch warstwę jogurtowo- truskawkową. Gotowy deser udekorować prażonymi orzechami.
Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, następnie wylać jako pierwszą warstwę do 2 szklanek. Banana pokroić, zblendować ze szklanką truskawek. Wylać kolejną warstwę deseru. Gdy galaretka będzie już zimna dodać kawałki truskawek, wymieszać. Tężejącą galaretkę wylać na warstwę musu owocowego.
Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂
• Jogurt naturalny/ skyr 400g
• 1 banan ok 120g
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka miodu ok 25g
• truskawki 250g
• 1/4 opakowania galaretki truskawkowej
• 125 ml gorącej wody
• 1/2 garści prażonych orzechów włoskich ok 15g
670 kcal /335 kcal
55 g białka / 27,5 g białka
10 g tłuszczu/5 g tłuszczu
94 g węglowodanów/ 47 g węglowodanów
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz