Chce Wam pokazać, ze na prawdę w prosty sposób możecie dokonać zdrowych i smacznych zmian w Waszym codziennym menu 😉 Wystarczy białą mąkę zamienić na pełnoziarnistą bądź gryczaną w moim przypadku. Ser żółty zamieniłam na mozzarellę light, dzięki czemu efekt roztopionego sera w środku ciepłych kotlecików został zachowany. Dodałam startą marchewkę, por, cebulę i czosnek, co pozwoliło przemycić warzywa jak i podkręcić smakowitość kotlecików 🙂
Cebulę, czosnek i por obierz ze skórki, pokrój drobno i podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek, w razie potrzeby podlej wodą. W między czasie mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i oczyść z błon. Następnie pokrój je z małą kostkę. Przełóż mięso do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę. Wbij jajko, dodaj usmażone warzywa i startą marchew i ser. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodka papryką i dodaj mąkę, ponownie dokładnie wymieszaj, tak żeby mąka połączyła się z całą masą.
Na patelni teflonowej z oliwą z oliwek rozsmaruj ją ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnie wyłóż łyżką masę na kotleciki (powinno wyjść około 6 kotlecików). Smaż je na małym ogniu pod przykryciem odwracając je co jakiś czas na druga stronę. Jeśli chcesz możesz je upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180°C przez około 30 minut.
W między czasie przygotuj sos: czosnek obierz, rozgnieć i posiekaj bądź zetrzyj. Koperek posiekaj. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
870 / 145 kcal
86,5 g /14,4 g białka
39 g / 6,5 g tłuszczu
47 g / 8 g węglowodanów
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz