Kotleciki z kurczaka z warzywami i mozzarellą

Mam dziś dla Was odchudzoną wersję dobrze znanych przez wszystkich kotlecików z kurczaka w cieście z żółtym serem.

Chce Wam pokazać, ze na prawdę w prosty sposób możecie dokonać zdrowych i smacznych zmian w Waszym codziennym menu 😉 Wystarczy białą mąkę zamienić na pełnoziarnistą bądź gryczaną w moim przypadku. Ser żółty zamieniłam na mozzarellę light, dzięki czemu efekt roztopionego sera w środku ciepłych kotlecików został zachowany. Dodałam startą marchewkę, por, cebulę i czosnek, co pozwoliło przemycić warzywa jak i podkręcić smakowitość kotlecików 🙂

Od czego zacząć ?

Przygotujcie:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 małą marchewkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małą cebulę
  • 1/4 pora
  • 1 jajko
  • 1/2 mozzarelli light
  • 2 łyżki mąki gryczanej (pszennej/ orkiszowej pełnoziarnistej bądź jeśli chcemy użyć mąkę bezglutenową polecam mąkę ryżową)
  • olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek do smażenia

Sos jogurtowo-ziołowy

  • 150g jogurtu  naturalnego (może być skyr)
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały ogórek zielony
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka przyprawy Tzatziki

Jesli macie przygotowane już wszystkie składniki przechodzimy do przygotowania kotlecików.

Cebulę, czosnek i por obierz ze skórki, pokrój drobno i podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek, w razie potrzeby podlej wodą. W między czasie mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i oczyść z błon. Następnie pokrój je z małą kostkę. Przełóż mięso do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę. Wbij jajko, dodaj usmażone warzywa i startą marchew i ser. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodka papryką i dodaj mąkę, ponownie dokładnie wymieszaj, tak żeby mąka połączyła się z całą masą.

Na patelni teflonowej z oliwą z oliwek rozsmaruj ją ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnie wyłóż łyżką masę na kotleciki (powinno wyjść około 6 kotlecików). Smaż je na małym ogniu pod przykryciem odwracając je co jakiś czas na druga stronę. Jeśli chcesz możesz je upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180°C przez około 30 minut.

W między czasie przygotuj sos: czosnek obierz, rozgnieć i posiekaj bądź zetrzyj. Koperek posiekaj. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Wartość odżywcza całości/ 1 porcji (1/6 całości):

870 / 145 kcal

86,5 g /14,4 g białka

39 g / 6,5 g tłuszczu

47 g / 8 g węglowodanów

Spodobał Ci się ten wpis? Udostępnij go znajomym

Udostępnij wpis na Facebooku Udostępnij wpis na Twitterze Udostępnij wpis na LinkedIn

Uwierz w siebie i zacznij działać!

Umów wizytę
Uwierz w siebie i <strong>zacznij działać!</strong>

Kontakt

Konsultacji udzielam zdalnie lub stacjonarnie

Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię

Wschowa - Osowa Sień 83

Wschowa

Osowa Sień 83

Pokaż na mapie Wschowa - Osowa Sień 83
Poznań - Os. Przyjaźni 15/50

Poznań

Os. Przyjaźni 15/50

Pokaż na mapie Poznań - Os. Przyjaźni 15/50
Kontakt

Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy oraz na terenie Poznania.