5 Fit Wielkanocnych Przepisów

5 Fit Wielkanocnych Przepisów

Mam dla Was 5 Fit Wielkanocnych przepisów ! Znajdziecie coś na słodko i na wytrawnie. Przepisy testowane były na rodzinie i przyjaciołach tak więc bez obaw. Będzie smaczne!

Zawsze święta są związane z jedzeniem, pamiętajcie jednak, że jedzenie to ma uświetnić świętowanie, a nie stać się jego główną częścią. Kiedyś zachęcałam do przygotowania tego, co się da w zdrowszej wersji i eliminację, jakichkolwiek mniej zdrowych produktów i posiłków, jednak przez lata pracy zawodowej, zdobywania doświadczenia i obserwacji również samej siebie — wiem, że nie jest to najlepsza droga i najzdrowszy wybór!

Zdrowe wybory powinniśmy dokonywać jednakowo ze względu an zdrowie naszego ciała, jak i głowy!

Poniżej znajdziecie 5 FIT WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW na dania, które mogą znaleźć się na Waszym Wielkanocnym stole! Pamiętajcie, jednak że wybierając potrawy, jakie chcecie przygotować, warto kierować się faktem czy nasza rodzina i bliscy będą również chcieli, choć spróbować czegoś nowego i zdrowszego!

Z doświadczenia wiem, że jest równie… Jednak zawsze można znaleźć coś, co można zaproponować, żeby wszyscy mieli zadowolone brzuszki 🙂

Kierując się tą zasadą, przygotowałam 5 fit wielkanocnych przepisów, wśród których znajdziemy coś dla smakoszy słodkości, mięsożerców, wegetarian, jak i coś dla każdego, czyli pyszny, szybki zdrowy chlebek.

GNIAZDKA Z JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM W SZYNCE

Roladki z jajkiem na wielaknoc

Proste roladki idealne na wielkanocny stół

SKŁADNIKI:
  • 6 jaj
  • 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • garść rukoli
SKŁADNIKI-SOS:
  • 150 g jogurtu skyr naturalnego
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka płaska miodu
  • łyżka majonezy wege / light
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ugotowałam w słonej wodzie. W międzyczasie przygotowałam sos: wszystkie składniki wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Jajka po ugotowaniu ostudziłam w zimnej wodzie. Po czym obrałam każde z nich i odkroiłam 1/3 jajka tak, żeby każde z nich mogło stabilnie stać.
Następnie od każdego plastra szynki odkroiłam część tłuszczyku. Posmarowałam je sosem, dodałam rukolę i owinęłam szynką jajko.
Gniazdko z jajka udekorować łyżką sosu, rukolą i pokruszonym żółtkiem. Na koniec doprawiłam jeszcze odrobinę pieprzem.

HUMUS W DWÓCH ODSŁONACH idealny na wielkanocny stół

Humus w 2 odsłonach

Wielkanoc humus na kanapki fit przepis

OPCJA 1: HUMUS PIETRUSZKOWY

  • szklanka ciecierzycy z puszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • 2 łyżki tahini (jak ktoś lubi wyraźniejszy smak może dodać 4 łyżki zamiast oliwy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • kminek — dla chętnych
  • 4/5 kostek lodu + zimna woda
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę i czosnek posiekałam, ciecierzycę odsączyłam z zalewy, nie wylewałam jej jednak. Wszystkie składniki poza lodem umieściłam w blenderze. Dodałam zalewę od soczewicy, zblendowałam podlewając zimną wodą w razie potrzeby. Do masy następnie dodawałam kostki lodu i nadal blendowałam do uzyskania jak najbardziej kremowej konsystencji. Doprawiłam do smaku.
________________________________

OPCJA 2: A’LA HUMUS BURACZANY ZE SŁONECZNIKIEM

  • szklanka ciecierzycy z puszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 średni burak ok. 100g
  • 1/2 szklanka słoneczniku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4/5 kostek lodu + zimna woda
PRZYGOTOWANIE:
Słonecznik uprażyłam na suchej patelni (1-2 minuty), buraki pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki poza lodem zblendowałam, możecie dodać zimną wodę w razie potrzeby.
Idealnie sprawdzą się jako pasty do pieczywa, bądź do paluszków z warzyw oraz jako dodatek do pieczonych szynek czy jajek.
Oznaczcie w komentarzu osoby, które mogą być zainteresowane przepisem.
P.S. obie pasty bez problemu możecie przechować kilka dni w lodowce w zamkniętych pojemnikach bądź zamrozić. Wówczas polecam, na wierz humusu wylać odrobinę oliwy z oliwek.
Szybki chleb owsiany bez drożdzy

Owiany chleb w 5 minut

SZYBKI, ZDROWY I SMACZNY CHLEBEK do przygotowania w 5 minut!

Chlebek jest sycący, więc nie trzeba go wcale dużo zjeść, tak naprawdę dodatki możecie dodać takie jak lubicie!
SKŁADNIKI:
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • szklanka dowolnych nasion (u mnie tym razem siemię lniane, słonecznik i nasiona chia), świetnie smakować będzie również dodatek orzechów włoskich
  • 1 łyżka kminku w całości
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewam do 180C. Wszystkie składniki mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej masę na chleb. Piekę około 50 – 55 minut aż chlebek będzie zrumieniony na wierzchu.
GOTOWE! Prawda, że prosty i szybki?
P.S. Możecie mąkę orkiszową zastąpić mąką pszenną bądź żytnią bądź dodać same płatki owsiane.
Chlebek super sprawdzi się na wielkanocnym stole tym bardziej świeżo wyciągnięty z pieca.

LEŚNE MUFFINKI Z KREMEM CYTRYNOWO-MIĘTOWYM

LEŚNE MUFFINKI 🧁 Z KREMEM CYTRYNOWO-MIĘTOWYM 🍋 🌿

LEŚNE MUFFINKI Z KREMEM CYTRYNOWO-MIĘTOWYM

SKŁADNIKI-MUFFINKI (12 małych babeczek)
  • 180 – 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego baby
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanka ksylitolu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 małe jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI-KREM:
  • 250g skyra naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny + skórka
  • liście świeżej mięty – wg. uznania
  • 2 łyżki miodu (ok.50g)
  • 5 łyżek wiórek kokosowych (ok. 30g)
SKŁADNIKI-NASĄCZENIE:
  • sok z reszty cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu (ok. 28g)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
DODATKI
PRZYGOTOWANIE:
Foremki lekko smaruje olejem i wysypuje wiórkami kokosowymi.
Szpinak rozmrażam, odciskam i rozdrabniam blenderem lub świeży szpinak podgrzewam przez 2 minuty, odciskam na sitku i blenduję.
Piekarnik rozgrzewam do 180C.
Jajka przez kilka minut ubijam do uzyskania puszystej masy. Dalej miksując
Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce ksylitolu i cukru. Następnie dodaję małym strumieniem olej. Czas na zblendowany szpinak.
Na koniec wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuje już na mniejszych obrotach do połączenia całości.
Ciasto wylewam do foremek i piekę ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).
NASĄCZENIE: wodę zagotowuje i rozpuszczam w niej ksylitol, dodaje sok z cytryny, mieszam.
KREM: na suchej patelni prażę wiórki, max. minutę, mieszając cały czas. Przesypuje wiórki do miseczki. Po ostudzeniu dodaje pozostałe składniki i mieszam dokładnie.
SKŁADANIE: Odkrawam górę z zimnych muffin i kruszę ją rękoma. Muffinki nasączam, wykładam porcję kremu i posypuje pokruszonym ciastem i kwiatami
Jest to odchudzona wersja tradycyjnych babeczek, a dzięki nasączeniu babeczki nie są suche!
Jeśli podoba się Wam ten przepis, oznaczcie w komentarzu pod postem osoby, które też może on zainteresować.

WIELKANOCNE PEŁNOZIARNISTE TARTELETKI Z KAJMAKIEM BEZ CUKRU… z Waszymi ulubionymi dodatkami 

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu, który należy zmielić na cukier puder
  • 110 g masła
  • dowolne dodatki
SKŁADNIKI KARMEL:
  • szklanka suszonych daktyli (ok. 125-130g)
  • zalanie szklanki daktyli mlekiem do pełna (ok. 125-130g)
  • 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g)
DODATKI:
  • u mnie chipsy z bananów z polewą z gorzkiej czekolady
  • borówki i suszone płatki kwiatów
  • czekoladowe jajeczka
mini mazurki z domowym kajmakiem

PEŁNOZIARNISTE TARTELETKI Z KAJMAKIEM BEZ CUKRU

PRZYGOTOWANIE:
KAJMAK:
Daktyle w szklance zalewa ciepłym mlekiem i odstawiam do czasu upieczenia kruchych babeczek.
Następnie w blenderze mieszam daktyle z mlekiem i masłem orzechowym (ja dodałam również odrobinę sól, wyszedł trochę taki słony karmel). Całość należy dobrze zblendować i GOTOWE !
CIASTO:
Mąki pszenną przesiewam przez sitko, dodaje mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Ksylitol mielę na puder i dodaje do mąki. Mieszam. Dodaje żółtko i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiam ciasto rękoma, aż całość się dobrze połączy. Formuje kulkę z ciasta i zawijam ją w papier do pieczenia. Wkładam ciasto na 15 minut do zamrażarki bądź pół godz. do lodówki.
Foremki do babeczek lekko smaruje olejem, wysypuje wiórkami kokosowymi. Następnie wyjmuje ciasto i dziele na 10 części, z każdej formuje kulkę, którą następie lekko rozwałkowuje i wykładam ciastek kolejno każdą z foremek po same brzegi. Ciasto dokładnie nakłuwam widelcem.
Gotowe babeczki piekę 13-15 minut w 180C bez termoobiegu.
Gdy babeczki ostygną wyłożyć na każdą z nich masę kajmakową i udekorować według upodobania.

Bez kaloryczności, bo PAMIĘTAJCIE, ŻE ŚWIĘTA TO CZAS WYJĄTKOWY, w którym należy cieszyć się byciem z bliskimi, a nie liczeniem kalorii w głowie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Spodobał Ci się ten wpis? Udostępnij go znajomym

Udostępnij wpis na Facebooku Udostępnij wpis na Twitterze Udostępnij wpis na LinkedIn

Uwierz w siebie i zacznij działać!

Umów wizytę

Kontakt

Konsultacji udzielam zdalnie lub stacjonarnie

Wschowa - Osowa Sień 83

Wschowa

Osowa Sień 83

Pokaż na mapie Wschowa - Osowa Sień 83
Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Poznań

Czarneckiego 2, 61-536

Pokaż na mapie Poznań - Czarneckiego 2, 61-536

Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.