RABARBAR
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. W garnku podgrzać erytrytol – 5 łyżek. Gdy będzie już gorący, włożyć rabarbar i smażyć przez 3 minuty, dodać wanilię, miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
CIASTO:
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier (80 g) erytrytol (100 g) i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć na blaszkę, posypać rabarbarem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika. Można posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu.
Rabarbar:
Ciasto:
1 porcja / 12 porcji
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz