Maślankę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce umieścić składniki kruszonki: mąkę, cukier, erytrytol oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieraj palcami bądź ciachaj nożem składniki, łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Zagnieć ciasto, owiń papierem i schłódź w lodówce bądź zamrażarce na czas przygotowania ciasta.
W jednej misce dokładnie wymieszaj suche składniki: mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia, cukier, erytrytol.
W drugiej misce wymieszaj trzepaczką / mikserem / widelcem mokre składniki: maślankę, olej, wanilię oraz jajka.
Do mokrych składników wsyp suche i krótko oraz wolno wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do formy, na wierzch wysyp owoce i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło).
P.S. Nie otwieraj piekarnika przed upływem 45 minut, chyba że ciasto pieczesz w znacznie większej formie, wówczas może być gotowe trochę wcześniej.
1 kawałek (1/16 blachy)
288 kcal
8,5 g Białka
15,5 g Tłuszczu
27,5 g węglowodanów
2,5 g błonnika
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz