Dzień dobry 🙂
Coraz częściej do mojego gabinetu trafiają osoby, które ze względów zdrowotnych muszą wyeliminować m.in jaja, nabiał bądź gluten. W związku z czym testuję, piekę i gotuję 🙂 Dziś mam dla Was przepis na jesienne ciasto z gruszką i śliwkami. Co Wy na to?
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jest to świetny przepis do wspólnego pieczenia z dziećmi 😉
Owoce umyć, śliwki pokroić, 1 gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce podsmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem cynamonu, cukru wanilinowego i odrobiny soku z cytryny. Dusić ok 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
W między czasie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. W drugiej misce wymieszać mleko z sodą oczyszczoną, olejem i rozpuszczonym masłem orzechowym. Po czym dodać mokre składniki do suchych, wymieszać dokładnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta. Wykleić dno i boki blaszki, nakłuć całość widelcem i podpiec w piekarniku w 180 ºC przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone owoce. Dwie pozostałe gruszki przekroić w ćwiartki, wydrążyć i pokroić w plasterki. Ułożyć gruszki na masie owocowej. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzchu. Piec w 180ºC przez 30 minut.
2324 / 290 kcal
31,5 g /29 g białka
105 g / 13 g tłuszczu
342 g / 43 g węglowodanów
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy oraz na terenie Poznania.
Dodaj komentarz