1. Ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Bądź wykorzystaj już ugotowaną soczewicę do kupienia w słoiku.
2. Ugotuj buraka, obierz i pokrój w kostkę. Bądź wykorzystaj już gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo.
3. W dużej misce wymieszaj soczewicę, buraka, pokrojoną cebulę i rukolę.
4. Dodaj pokruszony ser feta.
5. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
6. Podawaj sałatkę na zimno.
SMACZNEGO!
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy
– 1 duży burak, ugotowany i pokrojony w kostkę
– 100 g sera feta
– 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
– Garść rukoli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sok z 1 cytryny (bogaty w witaminę C)
– Sól i pieprz do smaku
Porcja: 1 duża porcja (około 300 g)
– Kalorie: ~400 kcal
– Białko: ~18 g
– Tłuszcze: ~18 g
– Tłuszcze nasycone: ~6 g
– Węglowodany: ~45 g
– Błonnik: ~15 g
– Żelazo: ~6 mg (około 33% dziennego zapotrzebowania dla kobiet)
– Witamina C: ~20 mg
– Wapń: ~250 mg
– Magnez: ~70 mg
– Potas: ~800 mg
Jeśli nie odbieram, proszę o wiadomość sms - na pewno oddzwonię
Istnieje możliwość wizyty domowej w obszarze 20 km od Wschowy.
Dodaj komentarz